Ura urheilun parissa ja hyvässä seurassa on unelmatyö

21.2.2020

Vantaan Voimisteluseuran toiminnanjohtaja Anu Kuusela on toiminut päätoimisena seurassa jo 10 vuoden ajan. Voimistelu on ollut Anun harrastus ja intohimo lapsesta asti. Hän on itse harrastanut joukkuevoimistelua kotikaupungissa Tampereella 17-vuotiaaksi, jonka jälkeen siirtyi valmennuksen pariin. Vaikka valmentaminen oman aktiiviuran jälkeen tuntui mielekkäältä, niin ura urheilun parissa ei ollut mitenkään itsestäänselvyys. Avautuneet ura mahdollisuudet veivät asioita huomaamatta eteenpäin. 

”Opiskelin Tampereen teknillisessä yliopistossa ja opiskeluiden loppuvaiheessa tunnistin, että toimistotyöt eivät ole minun juttuni. Olen hiukan enemmän hörhö kuin perusinsinööri. Muutto pääkaupunkiseudulle 2010 ja saamani työtarjous VVS:stä houkuttelivat tälle uralle”, muistelee Anu siirtymistään seuratoiminnan pariin. ”Seura onkin tarjonnut minulle jatkuvasti uusia haasteita ja kehitysmahdollisuuksia ja siksi tämä työ intohimoni parissa onkin ollut niin palkitsevaa”. Anu on kasvanut seuran valmentajasta, valmennuspäälliköksi, päävalmentajaksi ja nyt toiminnanjohtajaksi ja hän on ollut merkittävässä roolissa seuran kehittämisessä ja kasvattamisessa.  ”Meillä on hieno porukka tekemässä tätä työtä, yksinhän kukaan ei pysty tekemään vaikutukseltaan suuria asioita. Työparilla ja työyhteisöllä on suuri merkitys. Yksi VVS:n vahvuuksista on, että meillä on laaja ja monimuotoinen aktiivisten toimijoiden joukko, joilla on erilaista osaamista, vahvuuksia ja näkökulmia. Emme ole pieni piiri vaan aidosti avoin ja uusia mukaan ottava yhteisö. Näin uskallan sanoa. Se, miten uudet ihmiset kohdataan, on erittäin merkityksellistä”, pohdiskelee Anu VVS:n seuratoiminnan vahvuuksia.

Itse työn positiivisia puolia ovat olleet työn joustavuus ja monipuolisuus ja mukautuvuus eri elämäntilanteisiin. Iso plussa on se, että oman toimenkuvan sisältöön ja painopisteisiin on pystynyt vahvasti itse vaikuttamaan seuran tarpeiden ja painopisteiden mukaisesti. Haasteita ja uuden oppimista on myös tarjolla seuratyössä.  

Anut Kuusela ja Louhivuori Vantaaan Liikuntagaalassa helmikuussa 2020

Anu on päässyt kehittämän mm. omia johtamis- ja esimiestaitojaan, strategiasta ajattelua ja suunnittelua, talousosaamistaan sekä tietysti myös omaa liikunnanohjausosaamistaan. Seuratoiminnan vetäminen vaatii ihan vastaavia taitoja kuin minkä tahansa muun yritystoiminnan vetäminen ja johtaminen. Liikuntayhteisö tarjoaa myös paljon mahdollisuuksia kouluttautumiseen ja seuran suhtautuminen siihen on aina ollut erityisen positiivinen.     

”Kehitysintoiselle toteuttajalle seura on itse asiassa ihan unelmatyö. En tiedä montaa muuta työpaikkaa, missä pystyy kehittämään itseään ja toimintaa näin vahvasti ja työn jälki näkyy. Täällä on helppo haastaa itseään, ja virheitäkin saa tehdä.  Koen, että olen näiden vuosien aikana kehittynyt valtavasti niin ammatillisesti kuin ihmisenä ”, Anu kertoo. ”Myös merkityksellisyyden kokeminen omasta työstä on suuri plussa seuratyössä. Olemme päivittäin edistämässä liikunnallisen elämäntavan tuomaa hyvinvointia erilaisille ihmisille. Aivan ihanaa on nähdä niitä liikunnan ja onnistumisen innoittamia kasvoja päivittäin täällä meidän Temppiksellä, saleilla ja tapahtumissa”

Urheiluseuratoiminta tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia työllistyä niin osa- kuin kokoaikaisesti. Töiden joustavuus elämäntilanteen mukaan on seuratyön suuria etuja. Ohjaaja- ja valmennustyön yhdistäminen opiskelun, muun osa-aikaisuuden tai päivätyön kanssa on mahdollista. Vapaaehtoistyö tuo taas mukavaa vastapainoa muuhun elämään, kasvattaa verkostoja, sosiaalisia suhteita ja antaa mahdollisuuden hyödyntää omaa osaamista tai tehdä jotain ihan muuta merkityksellisessä ympäristössä. Työ urheiluseurassa on aidosti palkitsevaa. 

Tervetuloa mukaan VVS yhteisöön. Jos olet kiinnostunut ohjaus-, valmennus- tai asiantuntijatehtävistä ota yhteyttä ja kerro itsestäsi ja osaamisestasi anu.kuusela@vantaanvoimisteluseura.fi